Prestatiemanagement



Tijd voor Prestatiemanagement? Wat is het?
Binnen prestatiemanagement (ook performancemanagement) wordt al hetgeen meetbaar beschreven is in de resultaatgerichte functiebeschrijvingen in de praktijk daadwerkelijk geëffectueerd. Leiderschap verandert naar richtinggevend, coachend en faciliterend. Meetresultaten - of hun afwijkingen - leveren essentiële informatie in bila's, afdelings-, MT- en directieoverleg, als ook in planning-, functionerings- en beoordelingsgesprekken.
Met Prestatiemanagement zet uw organisatie een belangrijke stap naar meer werkplezier en beter resultaat. Uw medewerkers commiteren zich, krijgen eigenaarschap voor de door hen te realiseren doelstellingen.
Een paar van de voordelen van prestatiemanagement
- Meer werkplezier en hogere betrokkenheid bij medewerkers. Stijging van de productiviteit, minder verzuim, lager verloop.
- Competente medewerkers kunnen zich objectief onderscheiden, minder succesvolle medewerkers krijgen sleutels voor ontwikkeling.
- Meer lucht bij management en directie door oorzaakbestrijding in plaats van symptoombestrijding, meer tijd om te ondernemen i.p.v. brandjes blussen.
- Minder kostbare fouten in het primaire proces, minder klachten, hogere klantloyaliteit en klanttevredenheid
- Hoger rendement
Hoe gidst BAPAS uw organisatie naar Prestatiemanagement
Het invoeren van prestatiemanagement wordt vaak nodeloos complex voorgesteld. Maar het kan ook pragmatisch: geen abstracte theorieën, wel praktische training, instructie en aanwijzingen.
Het invoeren van prestatiemanagement gebeurt in 2 stadia:
Stadium 1. Resultaatgerichte functie beschrijvingen (RFB's)
Dat leren gebeurt in stadium 2. In trainingen en workshops komt aan de orde hoe bij prestatiemanagement de overlegstructuren daarop in te richten, hoe op andere manier leiding te geven, hoe nu gemakkelijker en objectiever plannings-, functionerings- en beoordelingsgesprekken te voeren, hoe te sturen op meetbare ontwikkeling en hoe het prestatiemanagement te onderhouden, de KPI's bij te stellen en te prioriteren.
Stadium 2. Trainingen, workshops en aanwijzingen
- Resultaatgericht leiderschap. In deze training leert u een andere manier van aansturing. Meer nadrukkelijk ligt het eigenaarschap voor het behalen van de doelstellingen bij de medewerker en ligt bij de leidinggevende het accent op richting geven, coachen, begeleiden en faciliteren
- Integratie in HR cyclus (plannen, functioneren, beoordelen, ontwikkelen)
In het planningsgesprek worden de resultaatdoelstellingen geprioriteerd. Functionerings- en beoordelings- en POP gesprekken worden nu op basis van meetbare en daarmee objectieve uitgangspunten gevoerd - Integratie in overlegstructuren
Voortgangs-, afdelings-, MT- en directieoverleg. In alle staan nu de wel of niet behaalde KPI's centraal. Zo ook de meetresultaten in het maandelijkse overleg tussen leidinggevende en medewerker (de bila's) - Onderhoud prestatiemanagement systeem
In de tijd verschuiven de accenten, krijgen andere resultaatdoelstellingen meer aandacht en worden de normwaarden van KPI's bijgesteld. Aan de orde komt, door wie, wanneer en hoe